top of page
Forfatterens bildeJørgen Gulbrandsen

18 år og utbrent? Det går vel ikke an?


I en tid hvor vi stadig snakker om viktigheten av mental helse, må vi også tørre å anerkjenne et ubehagelig faktum: unge mennesker kan bli utbrent. Som coach og mental trener med erfaring fra angst og depresjon, møter jeg daglig unge mennesker som føler seg overveldet, slitne, og fanget i en spiral av stress. Det som skremmer meg mest er ikke nødvendigvis at dette skjer, men at mange av disse unge menneskene tror de ikke har "lov" til å kjenne på det. Som en 18-åring nylig kommenterte på en av videoene mine: "Jeg føler meg helt utbrent, men jeg er jo bare 18."

For meg er dette et rop om hjelp som vi som samfunn må lytte til. Selvfølgelig kan en 18-åring bli utbrent. Stress har ingen aldersgrense. Mange forbinder utbrenthet med voksne i krevende karrierer, men sannheten er at unge også står overfor en rekke stressfaktorer som kan lede til de samme symptomene. Vi må slutte å avfeie unges følelser som "bare ungdomslivet" og begynne å ta det på alvor.


Skolepress og perfeksjonisme: En giftig kombinasjon

Tenk tilbake til din egen tid som 18-åring. For mange var det en tid preget av høyt skolepress, forventninger fra foreldre og lærere, og den konstante kampen for å prestere. I dag er dette presset større enn noen gang, med eksamensresultater som nærmest blir sett på som liv og død. Mange unge lever i en perfekt storm av forventninger – både indre og ytre – der de kjemper for å leve opp til idealer de ofte ikke har satt for seg selv.

I tillegg til skolepress kommer perfeksjonisme. Mange unge setter urealistisk høye krav til seg selv, og når de ikke når disse målene, føler de seg mislykket. Dette fører til en konstant følelse av utilstrekkelighet, som igjen skaper stress og utmattelse. Perfeksjonismen kan være ødeleggende, og ofte er det de som ser ut til å ha "alt under kontroll" som sliter mest på innsiden.


Sosiale medier og sammenligningskultur

En annen faktor som bidrar til unges utbrenthet er den konstante sammenligningen som skjer på sosiale medier. Hver dag blir unge bombardert med bilder av perfekte liv – flotte kropper, suksessfulle karrierer, og tilsynelatende endeløs lykke. Når ungdom sammenligner seg med dette, er det lett å føle seg utilstrekkelig. Vi glemmer at det vi ser på Instagram er et glansbilde, og at det virkelige livet ofte ser ganske annerledes ut.


Balanse mellom fritid og ansvar

Mange unge sliter også med å finne balansen mellom skole, jobb, sosialt liv, og egenomsorg. For mange blir det en overveldende mengde ansvar, og når de ikke finner tid til å hvile, er utbrenthet et naturlig resultat. I tillegg kommer den store usikkerheten rundt fremtiden – hvilken karriere skal de velge? Kommer de til å lykkes? Økonomisk uavhengighet og det å "bli voksen" kan virke som en enorm byrde.



Hva kan vi gjøre?

Som samfunn må vi først og fremst slutte å avfeie ungdommens følelser. Vi må anerkjenne at de kan bli utbrent, selv om de er unge. Det er vår jobb som foreldre, lærere og støttespillere å legge til rette for at unge kan snakke om stresset de føler uten å føle seg dømt eller bagatellisert. Vi må gi dem rom til å være sårbare, og gi dem troverdigheten til å føle det de føler.

Hvis du har en ungdom i huset som viser tegn på utbrenthet – tretthet, irritabilitet, søvnproblemer eller lav motivasjon – ta deg tid til å snakke med dem. Hjelp dem å sette grenser, lære å hvile, og prioritere mental helse over prestasjoner. Vi må hjelpe unge til å forstå at de ikke trenger å være "perfekte" for å være verdifulle, og at det er greit å sette seg selv først av og til.

Utbrenthet er ikke bare et voksenproblem. La oss begynne å ta unges stress på alvor før det blir for sent.

 

8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page