top of page
Forfatterens bildeJanne Halvorsen

Hvordan definerer du deg selv?



Hendelser og opplevelser i livet er med på å påvirke våre tanker, følelser og handlinger. Kroppen har allerede lært seg hvordan noe oppleves følelsesmessig for oss. Følgelig påvirker dette måten å oppfatte livet på, og skaper en del av vår personlighet.



Man kan ha både positive og negative erfaringer. Noen mennesker vil lære av sin fortid og bruke den som erfaring, i form av å kunne leve bedre i sin fremtid. Noen mennesker vil la fortiden kunne ha et grep om negative forestillinger om seg selv. Disse negative forestillingene kan skape et bilde av oss selv som påvirker handlingene på en negativ måte, og kan hindre at vi utvikler oss selv i den retningen vi ønsker. Eksempler på dette kan være at vi kan tro vi ikke får til en bestemt oppgave fordi vi tidligere har opplevd at vi ikke gjorde det. Tidligere sosial erfaring kan gjøre at vi kan ha en mindre følelse av egenverdi, ved at noen andre for eksempel har behandlet oss dårlig. Å ha hatt en livsstil tidligere vil kunne gjøre at det for mange er sånn de ser seg selv, og det blir vanskelig å skulle ha en annen. Vi har en tendens til å ta forutsigbare valg når vi lar vår fortid definere oss.


Men det er heller hvor vi er på veg som sier noe om oss, fremfor hvor vi har vært. Vi er alle hele tiden i en transformasjonsprosess. Der vi er i prosessen er der vi er nå, altså nåtiden. Er det da så viktig hvem vi har vært en gang? Å følge måloppnåelse er like viktig som å oppnå de faktiske målene. Følger vi målene i nåtiden, er vi ikke lenger den vi var i fortiden, for en uke, en måned eller et år siden. 


De aller færreste stopper opp og virkelig tenker over hvem de er akkurat nå. Mye av grunnen til dette er fordi hjernen vår har en tendens til å hoppe frem og tilbake mellom fortid og fremtid. Den lager teorier om hva fremtiden vil være, basert på vår fortid. Kun en liten del av hjernen, ca ⅕, konsentrerer seg om nåtiden. Derav at vi oftest definerer oss selv ut i fra fortiden. Men dette kan trenes opp. Som vi var inne på tidligere påvirkes tanker og handlinger av hvordan noe føles. Ved å mentalt øve seg på hvordan noe føles i en ønsket situasjon, vil også tankene og handlingene kunne påvirkes til det bedre. Hjernen kan for eksempel gå fra å produsere stresshormoner  ved  å tenke på en spesifikk situasjon, til å produsere endorfiner eller dopamin, som gjør at vi føler oss glade. 


Teoriene hjernen lager vil ofte være usanne og aldri bli tilfelle. Det er derfor det er så viktig å virkelig stoppe opp og være bevisst på hva vi ønsker for fremtiden. Hvilke mål jobber du for øyeblikket mot? Hva er det som eksisterer i livet ditt akkurat nå? Hvis du virkelig tenker over dette vil du finne at lite av fortiden er tilfelle i livet ditt akkurat for øyeblikket, annet enn at det eksisterer i dine tanker. Det er ikke sikkert at du valgte alt i fortiden en gang. Ingen av oss velger hvilke situasjoner livet setter oss i, men vi kan velge hva vi gjør ut av disse situasjonene. Hvor vi skal gå er altså vårt valg. Vi blir ikke nødvendigvis sterke av motgang og nedturer, men hvordan disse  håndteres. 



Hvilke valg vi tar, store og små, kommer med konsekvenser. Hvis vi ikke er fornøyde med valg vi har tatt kan vi enten klore oss fast i disse, eller vi kan gjøre nye, bedre og smartere valg for oss selv. Om noe ikke går den veien vi ønsker, kan vi se det som en måte å ha lært oss selv noe som ikke var for oss. Dette er en hjelp på veien til å finne ut av hva som ER for oss i stedet. 


Hva vi ønsker for oss selv fremover er ofte en mer lykkelig følelse enn noe vi ikke ønsker å ta med oss videre fra fortiden. Å rette fokus på dette og leve i den gode følelsen, er da bedre enn å leve i en dårlig følelse fra tidligere? Det er mulig å kvitte oss med bestemmelser om oss selv som ikke går i vår favør, og som hindrer oss i å oppnå den endringen vil ha. Definer deg selv ut ifra noe fordi du vil noe, ikke på grunnlag av gamle overbevisninger om deg selv. 


12 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page