top of page

"Jeg føler meg mislykket"

Bilde av Jørgen Gulbrandsen
Jørgen Gulbrandsen - Jeg gikk rundt og følte meg mislykket.

"Jeg føler meg mislykket" - er noe jeg har kjent på så lenge jeg kan huske. Som barn var jeg ensom og venneløs. Jeg var det barnet som alltid trakk meg tilbake. Dette tok jeg med meg inn i voksenlivet og utviklet både unnvikende adferd og mindreverdighetskompleks.



En av mine grunntanker har alltid vært en sterk følelse av å være mislykket, at ingenting jeg gjør er godt nok. Dette til tross for at jeg hadde mange beviser på at jeg hadde fått ting til, men jeg var blindet av mine egne demoner og klarte ikke å erkjenne disse bevisene. Det var alltid noe annet som var feil, eller manglet. Fokuset ble derfor alltid flyttet mot det som ikke var bra nok.


Japansk ordtak:

“Nana korobi, ya oki.” - "Fall syv ganger, reis deg åtte."


"Jeg føler meg mislykket" - Hvorfor en slik tanke?


Følelsen av å være mislykket er en utfordring mange mennesker møter, uavhengig av alder, bakgrunn eller suksessnivå. Denne følelsen kan skyldes flere faktorer, både psykologiske og samfunnsmessige. Her er noe av det som jeg kjente på:



En mann sitter på en benk og kjemper mot sine egne  tanker
En illustrasjon av følelsen mislykket

1. Sammenligning med andre

Vi lever i en tid hvor sosiale medier viser frem en polert versjon av andres liv. Når jeg så folk som lykkes profesjonelt, har "perfekte" forhold, reiser verden rundt eller oppnår personlige mål, tok jeg det mer eller mindre personlig.

Hva jeg lærte: Det jeg ser på sosiale medier er ofte bare høydepunktene, ikke kampene bak kulissene.

2. Perfeksjonismens bakside

Mange har en indre stemme som sier at kun "perfekte" resultater er gode nok. Jeg også. Dette skaper et konstant press og gjør at selv små suksesser ikke føles verdifulle.

Hva jeg lærte: Perfeksjon er en illusjon. Sann suksess handler ofte om å gjøre fremskritt, ikke å være feilfri.

3. Krav fra samfunnet

Samfunnet har lenge hatt et begrenset syn på hva suksess innebærer — som høy utdanning, god jobb, økonomisk rikdom og sosial status. De som ikke passer inn i denne malen, føler seg ofte mindre verdt. Jeg klarte ikke å fullføre høyskole eller universitet, før jeg ble godt voksen.

En ny tanke: Suksess kan også være indre fred, gode relasjoner, eller evnen til å håndtere livets utfordringer.

4. Barndommens påvirkning

Mange har vokst opp med høye forventninger fra foreldre, lærere eller jevnaldrende. Hvis man ikke lever opp til disse forventningene, kan det føre til en dyp følelse av utilstrekkelighet. Jeg vokste opp langt ute på landsbygda hvor janteloven stod sterkt. Som tidligere nevnt kjente jeg sterkt på ensomhet og utenforskap.

Hva jeg lærte: Å forstå at jeg er mer enn mine prestasjoner, og at min verdi som menneske ikke avhenger av hva jeg oppnår.

5. Kognitive forvrengninger

Hjernen vår har en tendens til å overdrive negative opplevelser og ignorere de positive. Dette skapte et skjevt tankemønster hvor jeg kun fokuserte på feil og mangler.

Løsningen: Trene på å legge merke til små seire og snu negative tanker til mer balanserte vurderinger.

Å forstå hvorfor vi føler oss mislykket er første skritt mot å bryte ut av dette tankemønsteret. Når vi innser at mange av disse følelsene er påvirket av ytre faktorer og urealistiske forventninger, kan vi begynne å redefinere hva suksess betyr for oss selv — og finne ro i det.


Hva synes du? Trenger du justeringer? 😊



En ny måte å tenke på


1. Endre definisjonen av suksess

Suksess handler ikke nødvendigvis om penger, status eller perfekte resultater. Lag din egen definisjon basert på personlig vekst, små seire og verdier som virkelig betyr noe for deg.


Refleksjonsspørsmål: Hva gjør deg stolt over deg selv, uavhengig av andres meninger?

2. Lag en seier-logg

Skriv ned tre små seire hver dag, uansett hvor trivielle de kan virke. Dette trener hjernen til å fokusere på det positive.


Eksempler: "Jeg kom meg opp av sengen selv om det var tungt." "Jeg svarte på en vanskelig e-post."

3. Fra fiasko til læring

Spør deg selv etter en utfordrende situasjon: "Hva lærte jeg her som jeg kan bruke neste gang?" Å se på feil som læringsopplevelser er en mental superkraft.


Tenkemåte: "Jeg feilet ikke, jeg fant bare en måte som ikke fungerte."

4. Perspektivskifte: Se deg selv utenfra

Spør: Hva ville du sagt til en venn som følte seg mislykket? Skriv det ned og les det høyt for deg selv. Vær like raus mot deg selv som du er mot andre.


Bonus: Forestill deg en fremtidig versjon av deg selv som allerede har klart seg. Hva ville han sagt til deg akkurat nå?

5. Øv takknemlighet bevisst

Fokuser på det som allerede fungerer i livet ditt. Noter tre ting du er takknemlig for hver dag. Dette bygger en følelse av overflod i stedet for mangel.


Eksempel: "Jeg har tilgang til mat." "Jeg fikk høre en fin sang."

Håper disse kan være til inspirasjon for innholdet du lager og for dem du ønsker å hjelpe! Hva tenker du om disse tipsene? 😊


Kinesisk ordtak:

“Be not afraid of growing slowly, be afraid only of standing still.” - "Ikke vær redd for å vokse sakte, vær bare redd for å stå stille."

Commentaires


bottom of page